Egreš

Egreš

Egreš blahodarne pôsobí na našu náladu, ukľudňuje a jeho vlastnosti určite ocení aj jemnejšia časť populácie. Z dužiny egrešov sa vraj dá vyrobiť výborná čistiaca a zjemňujúca pleťová maska.

V posledných rokoch sa od pestovania tohoto viac-menej nenáročného kríku upúšťa, čo je veľká škoda, pretože okrem veľkej porcie vitamínu C, obsahuje taktiež výdatnú dávku betakaroténu (provitamínu A), silného antioxidantu, ktorý posilňuje zrak a chráni pred infekciami. Jeho konzumácia pomáha predchádzať očným problémom pri cukrovke.

Na ovocie sa v ňom nachádza aj relatívne vysoký podiel vlákniny. Pravidelná prítomnosť egrešov na tanieri znižuje výskyt hnačiek a problémov s trávením.

Niekoľko štúdií taktiež uvádza, že sa niekoľkotýždňová egrešová kúra pomôže zbaviť nepríjemných obličkových a močových kameňov.

Nutričná hodnotaObsah/100 gBioprvky a vitamíny        Obsah/100 g (DDD)
Kalórie45 kcalVitamín C28 mg (35%)
Bielkoviny1 gMangán0,15 mg (7,5%)
Tuky0,6 gPyrixodín (Vitamín B6)0,08 mg (6,1%)
Sacharidy10 gKyselina pantoténová (Vitamín B5)0,29 mg (4,8%)
Vláknina4,5 gDraslík205 mg (4,1%)