Cviklové brownies – nezvyčajná kombinácia chuti a zdravia

brownie

Patríte k tým, čo pri myšlienke na cviklu ohŕňajú nosom? Zrejme ste ju ešte neskúsili s čokoládou. Priznávame, nejde o typickú kombináciu, no cviklové brownies vás možno presvedčia. A na obavy, že vám budú pripomínať „zemitú“ chuť červenej repy môžete pokojne zabudnúť.

Prečo cvikla?

Tí, ktorí pri tvorbe svojich kulinárskych majstrovstiev radi experimentujú, na to nebudú potrebovať odpoveď. Čo však s nami, milovníkmi tradičných kalorických dezertov? Cvikla asi nie je obvyklou surovinou pre nedeľný zákusok – je však bohatým zdrojom minerálov, ktoré v známych múčnikoch nenájdeme. Ak vás nepresvedčí vysoký obsah železa, betakaroténu či antioxidantov, vedzte, že práve cvikla patrí medzi najbohatšie zdroje kremíka – inak známeho ako minerál krásy. Už vám zachutilo?

Hoci je príprava cviklového brownie náročnejšia na čas, my to nevzdáme. Budeme potrebovať:

  • 300g uvarenej cvikly
  • 200g tmavej čokolády
  • 100g masla
  • 4 vajcia
  • 4 veľké lyžice kakaa
  • 80g trstinového cukru (môžeme nahradiť medom alebo agáve sirupom)
  • 70g vlašských orechov
  • ½ prášku do pečiva

Najskôr si cviklu uvaríme, čo nám zaberie minimálne hodinku. Čas využijeme na prípravu zvyšných surovín, môžeme začať oddelením žĺtok a bielok z vajíčok, keďže z bielok budeme šľahať sneh. Ďalej podrvíme orechy a o pár minút už vychladenú cviklu ošúpeme a nastrúhame, prípadne rozsekáme mixérom nadrobno.

Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu, pridáme maslo – najlepšie v izbovej teplote. To platí aj pre bielka – izbová teplota je totiž ideálna pre vyšľahanie pevného snehu. Pridáme cukor a ďalej šľaháme, kým nedosiahneme lesklú glazúru.

Teraz môžeme čokoládu vmiešať medzi žĺtka, ideálne po malých množstvách – pozor, čokoláda by nemala byť horúca, aby sa nám žĺtka nezrazili. Všetky zvyšné suroviny ako orechy, kakao, prášok do pečiva či cviklu zamiešame do čokoládovej hmoty. Na záver jemne primiešame sneh a hotové cesto vylejeme do maslom vymastenej formy.  Pečieme 45 až 50 minút pri 180°.

Nemusíte mať obavy. Ak ochutnáte, zistíte, že čokoláda cviklu doslova pricvikla. Pretože tak ako pri každom brownie, aj tu je dominantným prvkom pochúťka z kakaa. Neveríte? To je dobré, aspoň vám to nedá a sami ho vyskúšate.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *