Čučoriedka

čučoriedka

Čučoriedka má, rovnako ako čierna ríbezľa, antibakteriálne vlastnosti, hlavne v súvislosti s infekciami močové ciest močového mechúra.

Obsah vysoko účinných a zdraviu prospešných látok, najmä antioxidantov (antokyanidy, mirtilín), robí z čučoriedok superpotravinu a dokonca si vďaka tomu vyslúžili titul „ovocie 21. storočia„.

Čerstvé, ale aj mrazené čučoriedky, na rozdiel od tých sušených, obsahujú veľké množstvo antokyánov, látok zodpovedných za príznačnú farbu čučoriedok, ale čo je podstatnejšie, chrániacich srdce a cievy, znižujú cholesterol a urýchľujú hojenie rán.

Čučoriedkami proti demencii ! Niekoľko výskumov skutočne potvrdilo, že konzumácia týchto modrastých bobuliek priniesla veľmi sľubné výsledky v oblasti zlepšovania kognitívnych funkcií, pamäti a dokonca aj rovnováhy.

Štúdie čučoriedkam pripisujú taktiež schopnosť spomaľovať rast androgén-dependentného karcinómu prostaty.

Britskí piloti zistili počas druhej svetovej vojny kurióznu skutočnosť. A to, že ich nočné videnie sa výrazne zlepšilo, keď jedli čučoriedkový džem.

Nutričná hodnotaObsah/100gBioprvky a vitamíny        Obsah/100g (DDD)
Kalórie58 kcalVitamín K20,5 µg (34,2%)
Bielkoviny0,9 gMangán0,34 mg (17%)
Tuky0,2 gVitamín C11 mg (13,8%)
Sacharidy12 gThiamín (Vitamín B1)0,1 mg (9,1%)
Vláknina2,3 gVitamín E0,58 mg (4,7%)