Citrón

Citrón

Citrón pôsobí preventívne proti kŕčovým žilám a hemoroidom, pričom pozitívne účinky boli pozorované aj pri hojení rán.

Okrem obsahu vitamínu C, ktorý ale nie je ani z ďaleka najvyšší spomedzi ovocia (pred citrónom sú okrem iného čierne ríbezle, kivi aj jahody), obsahujú tieto typicky žlté plody množstvo ďalších antioxidantov, najmä flavonoidov.

Terpén limonén, ktorému sa pripisujú protirakovinové účinky, je v citrónoch zastúpený taktiež v nezanedbateľnom množstve.

Ukázalo sa, že mnohé mikroorganizmy umierajú už v slabých roztokoch kyseliny citrónovej, čím citrónová šťava vykazuje výrazné antiseptické vlastnosti a je účinným liekom proti mnohým druhom infekcií a chorobám z prechladnutia.

Vyšťavený citrón vo vlažnej vode sa považuje za ideálny ranný nápoj, najlepšie pitý nalačno, posilňujúci imunitu a zdravé trávenie.

Nutričná hodnotaObsah/100 gBioprvky a vitamíny        Obsah/100 g (DDD)
Kalórie29 kcalVitamín C53 mg (66,3%)
Bielkoviny1,1 gPyridoxín (Vitamín B6)0,08 mg (6,2%)
Tuky0,3 gTiamín (Vitamín B1)0,04 mg (3,6%)
Sacharidy9,3 gDraslík138 mg (2,8%)
Vláknina2,8 gVápnik26 mg (2,6%)