Čili paprička ako ohnivý všeliek. Čím je pálivejšia, tým lepšie

čili

Všetci ten pocit poznáme. Celé ústa máme v jednom ohni, na hlave pomaly rašia kvapôčky potu a z očí sa valia slzy. Pohár vody nepomáha, ba dokonca pálivú chuť ešte znásobí. Milióny ľudí po celom svete denne siahajú po pálivej chuti čili papričiek. Prečo?

Paprika ročná (Capsicum annuum), z ktorej boli čili papričky vyšľachtené, pochádza zo Strednej Ameriky, kde boli súčasťou mexickej kuchyne po celé stáročia. Do Európy ich až 16. a 17. storočí priniesli Portugalskí a Španielski námorníci. Dnes nájdeme čili doslova vo všetkých kútoch sveta a patrí medzi obľúbenú prísadu do najrôznejších druhov jedál.

Za pálivú chuť čili papričiek je zodpovedný rastlinný alkaloid kapsaicín, ktorý si niektoré rastliny tvoria ako ochranu pred bylinožravcami alebo hubami. Je rozpustný v tuku, preto by sme mali v rámci prvej pomoci siahnuť po mlieku a nie po vode, ktorá dráždivú látku len rozšíri po slizniciach. 

čili paprička

Prečo sa vlastne týrame?

Prečo by sa ale niekto takto trápil? Komu by už len mohlo spôsobovať potešenie toto samotrýznenie jedlom, ktoré na niekoľko minút uvrhne sliznicu vašich úst do ohnivých rúk svojej chuti? Dôvod je veľmi jednoduchý. Pri konzumácií poriadne pálivého čili sa nám do krvi vyplavujú endorfíny, opioidné látky navodzujúce pocit šťastia. Aj keď o tom mnohí ani len netušia, konzumáciou čili papričiek si môžu nielen zlepšiť náladu, ale aj zmierniť bolesť alebo dokonca utlmiť kašeľ.

Dôvodom, prečo by sme ale mali aj čili označovať ako superpotravinu je práve kapsaicín. Aktívna zložka čili papričiek je skutočným všeliekom a jeho účinky fascinujú vedcov po celom svete už niekoľko desaťročí. Niekoľko štúdií už naznačilo jeho antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. American Association for Cancer Research (Americká spoločnosť pre výskum rakoviny) sa zas venuje potenciálnym účinkom kapsaicínu v terapii rakoviny prostaty. Výskum naznačuje sľubné výsledky, no zatiaľ chýba dostatočné množstvo ľudských štúdií.

Na opačnom konci rebríčka s 2,2 miliónmi SHU kraľuje odroda Carolina Reaper, ktorá bola v roku 2013 zapísaná do Guinessovej knihy rekordov ako najpálivejšia paprička na svete.

Na základe obsahu kapsaicínu bola vytvorená Scovilleova stupnica, ktorá hodnotí pálivosť jednotlivých druhov čili. Ostrosť papričiek je udávaná v jednotkách SHU (Scoville heat units). Sladká paprika neobsahuje žiadny kapsaicín a preto má 0 SHU. Na opačnom konci rebríčka s 2,2 miliónmi SHU kraľuje odroda Carolina Reaper, ktorá bola v roku 2013 zapísaná do Guinessovej knihy rekordov ako najpálivejšia paprička na svete.  Medzi ďalšie ohnivé odrody patria Naga Viper, Trinidad moruga scorpion, Bedfordshire Super Naga alebo Bhut jolokia, ktorých pálivosť sa pohybuje v rozmedzí 1-1,5 milióna SHU. Len pre predstavu, Jalapeño, ktoré patrí medzi najobľúbenejšie odrody čili papričiek, dosahuje len približne 5-20 000 Scovilleových jednotiek. O niečo silnejšie Tabasco môže mať aj 50 000 SHU. No a teraz si skúste predstaviť ako chutia 2 milióny, ktorými vám doslova vypáli dieru do jazyka paprička California Reaper.

Čili papričky sú navyše výborným zdrojom antioxidantov, vitamínov A, C a B6. Spestriť vám môžu pomôcť aj intímne chvíle. Patria totiž medzi vyhľadávané afrodiziaká.