Čierna ríbezľa

Čierna ríbezľa

Čierna ríbezľa je bohatá na kyselinu elagovú, fenolovú zlúčeninu, pôsobiacu proti rakovine a vysokému cholesterolu, a na antokyány, ktoré majú antioxidačné a protizápalové účinky.

Za zmienku určite stojí aj približne 10% doporučenej dennej dávky železa v 100 gramoch čiernych ríbezlí.

Ako domáca medicína je zaužívaná liečba bolesti v krku varenými ríbezľami. Listy sa zvyknú používať k zrážaniu vysokých teplôt, podpore močenia a potenia pri ochoreniach močových ciest.

Čierna ríbezľa sa uplatní pri zápalových procesoch v ústnej dutine, angínach a aftách, keď sa z jej plodov pripravuje kloktadlo.

Pravidelná konzumácia čiernych ríbezlí je považovaná za účinný prostriedok v boji proti demencii a starnutiu buniek.

Nutričná hodnotaObsah/100g Bioprvky a vitamíny        Obsah/100g (DDD)
Kalórie63 kcalVitamín C181 mg (226%)
Bielkoviny1,4 gMangán0,26mg (12,8%)
Tuky0,4 gDraslík322 mg (6,4%)
Sacharidy15 gFosfor59 mg (8,4%)
Vláknina 0 gHorčík24 mg (7,5%)