Cibuľa

Cibuľa

Cibuľa obsahuje kvercetín, tzv. prírodné antihistaminikum, ktorý tlmí uvoľňovanie histamínu, látky zodpovednej za vznik alergickej reakcie. Preto sú cibuľové obklady vhodné pri poštípaní včelou alebo osou.

Niekoľko výskumov taktiež dokázalo, že u ľudí, ktorí pravidelne konzumovali potravu bohatú na kvercetín, sa znížilo riziko vzniku rakoviny pľúc o 60%. Významné výsledky sa dosiahli pri skúmaní inhibičných účinkov kvercetínu na bunky nádoru prsníka.

Pravidelná konzumácia cibule je výbornou prevenciou vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Alylové sulfidy v nej obsiahnuté bránia vzniku krvných zrazenín a výrazne znižujú hladinu LDL cholesterolu.

Ako diuretikum je cibuľa vhodná pri zadržiavaní vody v tele, močových kameňoch, artritíde a dne.

Vďaka obsahu chrómu pomáha cibuľa regulovať hladinu krvného cukru. Preto by si ju na svoj jedálniček mali zaradiť najmä diabetici a ľudia s rodinnou anamnézou cukrovky.

Nutričná hodnotaObsah /100 gBioprvky a vitamíny        Obsah /100 g (DDD)
Kalórie40 kcalVitamín C17,5 mg (21,9%)
Bielkoviny1 gPyridoxín (Vitamín B6)0,12 mg (9,2%)
Tuky0,1 gMangán0,13 mg (6,5%)
Sacharidy19 gKyselina listová (Vitamín B9)20 µg (5%)
Vláknina1,8 gThiamín (Vitamín B1)50 µg (4,5%)