Chren

V chrene sa, rovnako ako v brokolici, nachádza antioxidant sulforafan, patriaci medzi izotiokyanáty, u ktorého sa preukázala schopnosť zabíjať baktériu Helicabacter pylori – hlavnú príčinu vzniku žalúdočných vredov. Výskum potvrdzujúci účinnosť sulforafanu pri eliminácií nádorových buniek dokonca zverejnili slovenskí vedci.

Medzi vlastnosti chrenových silíc patrí rozpúšťanie hlienu usadeného v dýchacích cestách, preto nám chren pri chorobách spôsobených s prechladnutím a kašľom preukáže skvelú službu.

Ďalším pokladom z radu antioxidantov je sinigrín, jednu z látok zodpovedných za ostrú chuť chrenu. U sinigrínu boli potvrdené antionkogénne vlastnosti.

Chren je vďaka nemalému obsahu vlákniny ideálnou prílohou z ťažkým mäsitým jedlám.

Nutričná hodnotaObsah/100 g (DDD)Bioprvky a vitamíny        Obsah/100 g (DDD)
Kalórie48 kcalVitamín C24,9 mg (31,13%)
Bielkoviny1,18 gKyselina listová (Vitamín B9)57 μg (14,25%)
Tuky0,69 gSodík314 mg (13,65%)
Sacharidy11,29 gHorčík27 mg (8,4%)
Vláknina3,3 gZinok0,83 mg (7,9%)