Na cestách za exotickou kuchyňou I. – Tajomstvami opradená Kórea

Bibimbap

Možno ste veľkí kulinári, cestovatelia, bažíte po exotike alebo sa vám len raz za čas žiada vymeniť klasiku na tanieri. Koniec koncov rozšíriť chuťové obzory nie je nikdy na škodu. To je dôvod, prečo sú národné kuchyne tak vyhľadávané práve cudzincami.

Dnes už nie je problém sadnúť do lietadla a večerať na inom kontinente. U miestnych si navyše svoju špecialitu vychutnáte s dávkou jedinečnej atmosféry. Ak práve nemáte chuť na lietanie, ponúkame malý kúsok toho, čo sa je a ako sa stoluje v Kórei, v ďalekej východnej Ázii.

Do Kórey na Bibimbap

Zrejme nikoho neprekvapí, že ryža je nosným prvkom väčšiny jedál, ktoré nám Kórejci položia na stôl. Kórejská kuchyňa je však veľmi rozmanitá a bola by veľká škoda ju dopredu škatuľkovať. Jedlá si zapamätáte vďaka výraznej korenistej chuti – čím južnejšie, tým štipľavejšie. Ryža býva obvykle dopĺňaná zeleninou, strukovinami či mäsom. Medzi typické omáčky, ktoré Kórejci používajú, patrí tá sójová, no nikdy nesmie chýbať sezamový olej, zázvor ani čierne korenie.

Ak sa ocitnete za veľkým stolom, neodporúčame vám naťahovať sa za jedlom cez iné misy, slušné je jesť to, čo máme najbližšie.

Stolovanie sa celkom líši od toho nášho, európskeho. Stolujúci sedia na malých stolčekoch alebo vankúšoch pri nízkom stole. Prílohy k jedlu sú umiestnené v strede a sú určené pre všetkých. Ak sa ocitnete za veľkým stolom, neodporúčame vám naťahovať sa za jedlom cez iné misy, slušné je jesť to, čo máme najbližšie. Hoci sa striktné zvyky vplyvom západu menia, stále platí istý bontón rešpektujúci najmä starších stolujúcich. Tí sa k stolu usádzajú prví a rovnako prví začínajú aj končia, preto je dobré držať sa ich tempa, aby sme sa vyhli malému „fó-pa„. :) Vo väčšine ázijských krajín sa takmer všetko konzumuje pomocou paličiek a ani Kórejci nie sú výnimkou. Stretneme sa však skôr s oceľovými paličkami, nie s drevenými ako sme obyčajne zvyknutí.

Jedno z typických kórejských jedál je (ne)známy Bibimbap, ktorého doslovný preklad  znie „zmiešaná ryža„. Ide o dusenú ryžu podávanú v špeciálnej kamennej miske, ktorá sa tesne pred servírovaním ešte dodatočne zahrieva. Ryža je bohato obklopená restovanou zeleninou, hovädzím mäsom a surovým vajcom, ktoré môže byť nahradené volským okom. Je dôležité dodržať aspoň 5 rôznych farieb, ktoré pokryjú ryžu – môže ísť o huby, uhorku, mrkvu, cuketu či fazuľové klíčky. Bibimbap sa vždy servíruje s hustou tmavočervenou chilli pastou – gochujang. Tajomstvom úspechu a chute je typická misa – dolsot, potretá sezamovým olejom a ohriata na ohni. V nej si všetky ingrediencie premiešame, surové vajcia tak v dotyku s horúcou ryžou zmenia konzistenciu, chute sa spoja a my si môžeme dokonale vychutnať tento kulinársky majsterštyk.

Kórea sa delí do viacero regiónov s rozdielnym štýlom varenia, pričom niektoré sú takmer úplne vegetariánske, iné naopak na svojich stoloch presadzujú čoraz viac mäsitých pokrmov. Jedlá lákajú svojou rozmanitosťou a fantáziou, ktoré do varenia vkladá každý správny Kórejčan. Odlišné zvyky a štýl stolovania sú dôvodom, prečo nás chuť orientu stále viac baví. Vďaka využívaniu sezónnych produktov a harmónií chutí, sú ázijské jedlá vo svete považované za jedny z najzdravších. Kórejci veria, že miestne zvyky a kultúra prospievajú nielen nášmu telu, ale aj duši.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *