Cesnak

Cesnak

Už po stáročia patrí cesnak medzi najobľúbenejšie prírodné zbrane v boji proti najrôznejším chorobám. A oprávnene.

Za jeho antibakteriálnym účinkom stojí alicín, prchavá látka, ktorá sa preukázala ako účinná proti enterokokom aj proti methicilin rezistentnému Staphylococcus aureus. Okrem antibakteriálnych účinkov má alicín účinky aj antivírusové. Pôsobí proti herpesvírusom, vírusu parainfluenzy, influenza vírusu, cytomegalovírusu či rinovírusu.

Niekoľko štúdií dospelo k záveru, že cesnak vďaka alicínu pomáha znižovať riziko vzniku aterosklerózy a vysokého krvného tlaku. Okrem toho má antiagregačné a antitrombotické účinky. Na znižovaní cholesterolu sa podieľajú aj saponíny, ktoré cholesterol na seba viažu.

Preukázané boli aj protirakovinové účinky cesnaku. Za to je zodpovedná najmä kyselina p-kumarová. Obzvlášť sľubné výsledky sa javia v spojitosti s prevenciou proti rakovine prostaty a žalúdka.

V roku 2011 časopis Nutrition & Metabolism publikoval štúdiu, v ktorej skúmal účinky konzumácie surového cesnaku na citlivosť inzulínu. Všetko nasvedčuje tomu, že cesnak na senzitivitu inzulínu vplýva pozitívne, vďaka čomu dokáže naše telo lepšie regulovať hladinu krvného cukru a bráni vzniku diabetu druhého typu.

U ľudí vyššieho veku cesnak pomáha zlepšovať kognitívne funkcie a znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby.

Nutričná hodnotaObsah/100 g Bioprvky a vitamíny        Obsah/100g (DDD)
Kalórie150 kcalPyridoxín (Vitamín B6)1,2 mg (92%)
Bielkoviny6 gMangán1,7 mg (85%)
Tuky0,2 gVitamín C31 mg (38,8%)
Sacharidy33 gMeď0,3 mg (33%)
Vláknina2,2 gSelén14,2 µg (25,8%)