Černica

Černica

Černica je skutočným ovocím života, okrem pomerne vysokého množstva vitamínu C a E, obsahuje najviac antioxidantov spomedzi všetkých lesných plodov. Spomenúť treba určite kvercetín, ktorý okrem znižovania rizika kardiovaskulárnych chorôb, funguje ako prírodné antihistaminukum, keď zastavuje účinok histamínu u alergických jedincov. Výskumy taktiež dokázali, že kvercetín tlmí rast nádorových buniek rakoviny prsníka a pľúc.

Fytochemikálie nachádzajúce sa v černiciach, medzi ktoré patria napríklad tanín a kyanidín, majú výrazný protirakovinový účinok. Niekoľko výskumov pripisuje podobné vlastnosti taktiež kyanidín-3-glukosidu, ktorý vraj dokázal utlmiť rast pľúcneho karcinómu a rovnako tak aj šírenie metastáz.

Vysokým obsahom železa a medi černica určite zaimponuje nie len tým z vás, ktorý trpia na chudokrvnosť.

Liečivý účinok černíc výrazne posilňuje vysoký obsah bioflavonoidov – rastlinných látok, ktoré sú nesmierne dôležité najmä pre pacientov s cievnymi ťažkosťami, ako sú kŕčové žily, slabé cievne steny, hemoroidy alebo problémy s erekciou u mužov.

Domáci lekár odporúča konzumáciu černíc pri liečbe chorôb z prechladnutia, chrípky alebo zápalu dutín.

Nutričná hodnotaObsah/100 g Bioprvky a vitamíny        Obsah/100 g (DDD)
Kalórie43 kcalVitamín K20 µg (33%)
Bielkoviny1,4 gMangán0,60 mg (30%)
Tuky0,5 gVitamín C21 mg (26%)
Sacharidy10,2 gMeď0,20 mg (13,3%)
Vláknina5,1 gVitamín E1,20 mg (9,2%)