Čarawné guličky alebo dezert, ktorý nepripáliš

raw

Ak premýšľate, čo by ste si upiekli, poradíme vám – dnes nepečte! Vieme o jednom sladkom, ultrarýchlom recepte na dezert, bez lepku, vajec, pridaného cukru a najmä – bez výčitiek. Najprv sa však poďme pozrieť prečo raw znamená (aj) nepiecť.

 Vitariánov, teda ľudí, čo majú raw v krvi, ľahko odlíšime od milovníkov babkiných halušiek a – paradoxne – aj od fanúšikov stredne prepečených steakov.

Vitariánstvo je totiž špecifický druh vegánstva a celá sranda spočíva v konzumácii nasledovného:
1. živých potravín, ktoré telo nevyhnutne potrebuje
2. surovej zeleniny a ovocia
3. stravy bez tepelnej úpravy (max. do 42 °C) pre zachovanie nutričnej hodnoty jedál

Surovú zeleninu konzumuje asi väčšina z nás, no vylúčili by ste varenú stravu z vášho jedálnička nadobro? Názory na toto stravovanie sa rozchádzajú, o kritikov rozhodne nie je núdza. Každopádne, vitarián nie je hladný sebatrýznivý človek, čo svoj žalúdok trápi jednou mrkvou do dňa.
Web je dnes plný receptov ako pripraviť surové a zároveň chutné jedlá. Áno, aj vitarián má občas chuť na sladké.

Pamätáte si napríklad na klasické rumové guľky posypané kokosom, ktoré nesmeli chýbať na žiadnej dobrej oslave? Poznáme alternatívu, ktorú si bez výčitiek dovolí aj milovník raw.
Základ nepečených guliek môžu tvoriť hrozienka, mrkva či datle (ďatle vitariánom radšej neponúkajte). Ak radi žujete semienka – slnečnicové, tekvicové či sezamové – pokojne ich dajte do guliek. Výbornú chuť dosiahneme aj pridaním mandlí, orechov, maku či tradičného kokosu.
V prípade, že vás nenapadá vhodná kombinácia, namixujte si datľové guľky, sú fakt dobré. :) Potrebovať budete:
• 10 ks datlí
• ½ šálky vlašských orechov
• ½ šálky kokosu
• ½ šálky nastrúhanej mrkvy
• 1 čajovú lyžicu škorice
Datle odporúčame na pár hodín namočiť do vody. Následne všetko spolu zmiešame, rozmixujeme, dochutíme čajovou lyžičkou škorice a štipkou soli. Hotovú zmes naformujeme do malých guličiek, ktoré obalíme v kokose či sezame.

Ak ste fanúšikom kvalitného spánku alebo len nemusíte datle, na také makové guľky budete potrebovať:
• ½ šálky hrozienok
• 1 šálku maku
• ½ šálky vlašských orechov
• 3 polievkové lyžice medu alebo agáve sirupu (ak chcete ušetriť včielky)
Postup je takmer identický ako pri datľových guľkách, no v tomto prípade nezabudnite aspoň na polhodinku namočiť hrozienka do vody. Zvyšok už poznáte. Všetky suroviny zmiešame dokopy a rozmixujeme. Pripravenú makovú zmes vyformujeme do guličiek.

Základom všetkých týchto dezertov sú plody získané z rastlín, ktoré telo obdaria esenciálnymi mastnými kyselinami, antioxidantmi a vitamínmi. Všetko suroviny, ktoré si nevyžadujú tepelnú úpravu, čím si naplno zachovávajú svoju nutričnú hodnotu. A to je dôvod, prečo si aj vitariáni radi spestria život sladkým pokušením. Na to, aby ste nazreli do raw cukrárne ale nemusíte byť vitariánom ani mať prísne stravovacie návýky, preto ak sme vás dnes presvedčili nepiecť – popustite uzdu fantázii a koštujte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *