Buď ready na žalúdočné vredy

vredy

Vredová choroba gastroduodena je ochorenie charakterizované prítomnosťou jedného alebo viacerých defektov sliznice žalúdka alebo dvanástnika (úvodnej časti tenkého čreva), ktoré prenikajú až do svalovej vrstvy tráviacej trubice. Výskyt tohoto ochorenia je veľmi častý najmä v civilizovanom svete a prevažuje u mužov stredného a vyššieho veku.

Rizikové faktory

Medzi rizikové faktory patria tri hlavné  agens, ktoré môžu vznik žalúdočných alebo duodenálnych vredov potencovať.
V prvom rade je to prítomnosť infekcie spôsobenej baktériou Helicobacter pylori. Odhaduje sa, že táto gram-negatívna baktéria sa vyskytuje v tráviacom trakte 30-60% našej populácie, pričom jej prítomnosť bola dokázaná až u 95% pacientov s duodenálnym vredom a u 60-80% pacientov s vredovou chorobou žalúdka. Chronická gastritída na podklade infekcie Helicobacterom pylori môže viesť až k vzniku adenokarcinómu žalúdka.

V brokolici, karfiole a reďkovke sa nachádza prekurzor silného antioxidantu – sulforafan glukozinolátu, ktorý má, podľa niekoľkých štúdií, schopnosť zabíjať Helicobactera a znižovať tak riziko vzniku rakoviny žalúdka.

Ďalším významným rizikovým faktorom pre vznik vredovej choroby gastroduodena je nadmerné užívanie NSA (nesteroidných antireumatík), medzi ktoré patrí ibuprofen (brufen, ibalgin, nurofen) alebo diklofenak. Princípom pôsobenia NSA je inhibícia enzýmu COX (cyklooxygenáza), ktorý sa podieľa na tvorbe prostaglandínov. Tým síce dochádza k tlmeniu zápalu a bolesti, ale zároveň aj k zníženiu obranyschopnosti žalúdočnej sliznice a prevahe agresívnych faktorov (HCl, pepsín).

Ako samostatný rizikový stav môžeme vyčleniť aj prevahu agresívnych faktorov nad faktormi ochrannými. Z najzávažnejších škodlivých agens už boli spomenuté baktéria Helicobacter pylori, HCl, žalúdočný enzým pepsín a NSA, ale zaradiť by sme medzi ne určite mali aj fajčenie, nadmernú konzumáciu alkoholu, hyperparatyreózu a psychosomatické ochorenia.

O prirodzenú ochranu žalúdočnej sliznice sa stará hlienová vrstva, tvorená bunkami samotnej sliznice a hlienom prichádzajúcim slinami. Najlepším neutralizátorom škodlivých faktorov je vhodná strava. Dôležité sú predovšetkým zásadotvorné potraviny, medzi ktoré patrí predovšetkým zelená zelenina a ovocie.

Ako sa vredy prejavia?

Ako väčšina defektov, aj gastroduodenálne vredy sa prejaví bolesťou, ktorá sa ale líši podľa jeho lokalizácie.

K bolestiam, spojeným s prítomnosťou žalúdočného vredu, najčastejšie dochádza po jedle. Typická je bolesť v nadbrušku, ktorá môže vystreľovať až pod pravý rebrový oblúk. Výraznejšiu úľavu neprináša ani užitie antacíd (liekov zvyšujúcich pH). Medzi sprievodné ťažkosti patrí nechutenstvo, pocity na zvracanie a pálenie žáhy.

Vred v duodenálnej časti tráviacej trubice sa prejaví nalačno, veľmi často v noci. Bolesť, rovnako v nadbrušku, ustupuje po jedle alebo po užití antacida. Veľmi typický je sezónny výskyt, na jar a jeseň, najmä u mladších ľudí.

Liečba a profylaxia

Najdôležitejším krokom pri liečbe vredovej choroby je eliminácia škodlivých faktorov a utlmenie ich pôsobenia. Obzvlášť významná je eradikácia baktérie Helicobacter pylori, vysadenie NSA a úplné obmedzenie fajčenia a užívania alkoholu. Rovnako dôležitá je podpora protektívnych faktorov, jednak vhodnou stravou alebo účinnejšie farmakoterapeuticky. Pri hlbokých, či krvácajúcich defektoch sa indikuje chirurgická liečba. Vredy v žiadnom štádiu neradno podceňovať a správne zvolená liečba je kľúčovým faktorom pri ich eliminácií.

Na záver

Vredová choroba gastroduodena patrí medzi množstvo ďalších civilizačných ochorení, ktoré zužujú najmä rozvinuté krajiny. Ako z článku vyplýva, veľký význam zohráva nadmerné a veľmi často zbytočné užívanie liekov tlmiacich bolesť, nevhodná strava a samozrejme aj najrozšírenejšie zlozvyky, fajčenie a alkohol.

Čo dodať? Snáď len, že zdravie máme iba jedno, musíme si ho chrániť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *