Broskyňa

Broskyňa

Nie je to jeden konkrétny prvok, či vitamín, vďaka ktorému je broskyňa tou zdravou pochúťkou, ktorou bez pochyby je. Naopak, je to nezvyčajne široké spektrum zdraviu prospešných látok, ktoré toto zvodne tvarované ovocie obsahuje.

Mimo uvedené v tabuľke, medzi ne určite patrí betakarotén, zinokhorčík, vápnik alebo selén.

Broskyne sú tiež bohatým zdrojom flavonoidov, známym vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam. Regenerujú a spevňujú cievy, priaznivo vplývajú na kardiovaskulárny systém a  podporujú krvotvorbu.

Svoje uplatnenie nájde broskyňa aj v kozmetike. Broskyňovú masku, ktorá badateľne zjemní pleť a dodá s jej svieži vzhľad, používali už antické ženy.

Niekoľko štúdií navyše uvádza, že broskyne zlepšujú náladu, pôsobia proti nepokoju a podráždenosti a zvyšujú odolnosť voči stresu.

Nutričná hodnotaObsah/100 gBioprvky a vitamíny        Obsah/100 g (DDD)
Kalórie39 kcalVitamín C6,60 mg (8,2%)
Bielkoviny0,9 gNiacín (Vitamín B3)0,81 mg (5,4%)
Tuky0,3 gMeď0,07 mg (4,5%)
Sacharidy9,5 gDraslík190 mg (3,8%)
Vláknina1,5 gMangán0,06 mg (3%)