Brokolica

Brokolica

Brokolica je výborným zdrojom betakaroténu (provitamínu A), významného antioxidantu, ktorý má taktiež antionkogénne účinky a znižuje riziko vzniku rakoviny pľúc.

Brokolicové výhonky majú jednu z najväčších koncentrácií glukorafanínu, prekurzoru ďalšieho antioxidantu – sulforafan glukozinolátu, u ktorého bola preukázaná schopnosť brzdiť nádorové bujenie a zabíjať baktériu Helicobacter pylori, zodpovednú za tvorbu žalúdočných vredov a zvyšujúcu riziko vzniku rakoviny žalúdka.

Vývar z brokolice sa používa pri liečbe oparov. Fytochemikália indol-3-karbinol obsiahnutá v brokolici dokonca bráni rozmnožovaniu herpesvíru.

Niekoľko štúdií preukázalo, že u ľudí pravidelne konzumujúcich brokolicu došlo k zníženiu hladiny LDL cholesterolu.

Stačí len 100 gramov a brokolica vám pokryje doporučenú dennú dávku vitamínov K a C.

Nutričná hodnotaObsah/100 gBioprvky a vitamíny        Obsah/100 g (DDD)
Kalórie34 kcalVitamín K101,6 µg (170%)
Bielkoviny2,8 gVitamín C89,2 mg (111%)
Tuky0,4 gPyridoxín (Vitamín B6)0,175 mg (13,4%)
Sacharidy6,6 gMangán0,21 mg (10%)
Vláknina2,6 gFosfor66 mg (9,4%)