Božská čokoláda urovnáva vzťahy, lieči a všetci ju milujeme!

Čokoláda

Čokoláda ako sladkosť, čokoláda ako príchuť, čokoláda ako liek. Je nenahraditeľným členom väčšiny domácností.  Dokáže stimulovať niekoľko ľudských zmyslov naraz a odvrátila už nejednu vzťahovú krízu.

Všetci určite viete, že táto zbožňovaná sladkosť sa vyrába z kakaových bôbov. Ale vedeli ste aj, že binomické meno kakaovníka pravého je Theobroma cacao, pričom slovo theobroma, pochádzajúce z gréčtiny, doslova znamená „jedlo bohov“?

Kakao pochádza z Južnej Ameriky, presnejšie z okolia povodia rieky Amazonky. Miestne kmene si kakaové bôby vážili natoľko, že ich svojho času využívali ako platobnú menu.

V našich končinách si kakao a najmä jeho produkty, vážime odlišným spôsobom, ale v niektorých situáciách nie je spojenie „čokoláda nad zlato“ len šikovnou slovnou hračkou.

Binomické meno kakaovníka pravého je Theobroma cacao, pričom slovo theobroma, pochádzajúce z gréčtiny, doslova znamená „jedlo bohov“

Moderná veda nám objasnila ako to s čokoládou skutočne je a prečo je jej konzumácia v prijateľnom množstve ospravedlniteľná, ba dokonca významne zdraviu prospešná, najmä ak sa zameriame na druhy s čo najvyšším obsahom kakaa.

Aktívnou látkou, zodpovednou za hlavné zdravotné prínosy kakaa, je epikatechín, rastlinný flavonoid, ktorý sa zachováva aj počas procesu výroby tmavej čokolády a má priaznivý vplyv na naše zdravie hneď na niekoľkých frontoch.

Podľa článku uverejneného v časopise Journal of cardiovascular pharmacology má epikatechín protektívne účinky na kardiovaskulárny systém a jeho pravidelná prítomnosť v strave je asociovaná so znížením rizika vzniku chorôb srdca a ciev. Podľa všetkého to je spôsobené stimuláciou produkcie oxidu dusnatého (NO), ktorý svojim vazodilatačným účinkom rozširuje priemer ciev a je nevyhnutný pre reguláciu krvného tlaku. A aj preto, ak vás trápia zvýšené hodnoty krvného tlaku, nebojte sa zaradiť tmavú čokoládu (minimálne so 70 percentným obsahom kakaa) do svojho jedálničku.

V náväznosti na pozitívne účinky čokolády na srdcovo-cievny systém je určite potrebné spomenúť aj jej zaujímavý vplyv na hodnoty krvného cholesterolu. Hneď niekoľko štúdií totiž preukázalo významný nárast hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu u dobrovoľníkov dlhodobo konzumujúcich tmavú čokoládu, pričom došlo aj k značnému zníženiu hladiny toho „zlého“, LDL cholesterolu. Dôvodom bude pravdepodobne účinok rastlinných polyfenolov a mastných kyselín z čokolády, ktoré bránia peroxidácií lipidov v ľudskom tele.

Aj naša pokožka je náchylná k vývoju rôznych chorôb a stále nám chýba veľa k pochopeniu patogénnych mechanizmov starnutia kože. Napriek tomu vedci stále pracujú na získavaní nových informácii ohľadom aplikovania fytochemikálii z kakaa a ich pozitívneho vplyvu na zdravie pokožky. Podľa štúdie publikovanej vedeckým časopisom The Journal of nutrition ale vedie pravidelná konzumácia čokolády so zvýšeným obsahom kakaa k zlepšeniu ochrany pokožky pred UV zložkou slnečného žiarenia.

Ak vám to nestačí, veď pokožku máte zdravú a krvný tlak krásne v norme, nezúfajte. Aj vy si môžete dopriať tabuľu kvalitnej čokolády s čistým svedomím. Veď v nej nájdete aj významný obsah bioprvkov a minerálov akými sú horčík, mangán, železo, meď, či zinok.

Takže zahoďte výčitky, ale pamätajte – všetko s mierou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *