Arašid

Arašid

Arašidy obsahujú kyselinu kumarovú, silný antioxidant, ktorý bráni oxidácií LDL cholesterolu, aktivujúcej jeho negatívne účinky na cievnu stenu.

Kyselina kumarová zároveň v žalúdku eliminuje nitrozamíny, dusikaté zlúčeniny, ktoré sa dávajú do súvisu s vznikom rakoviny žalúdka a pečene.

Ďalším významným antioxidantom v arašidoch je resveratrol, ktorý chráni nervy pred degeneratívnymi chorobami a protektívne účinky sa mu pripisujú aj v srdcovo-cievnom systéme, kde podnecuje produkciu oxidu dusného, ktorý rozširuje cievy a prechádza tak vzniku vysokého tlaku.

Na Taiwane za posledné roky rapídne stúpla pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu hrubého čreva a práve miestni vedci sa rozhodli preskúmať ochranné účinky arašidových orechov v súvislosti s týmto onkogénnym ochorením. Zistili, že u mužov pravidelne konzumujúcich arašidy, kleslo riziko vzniku karcinómu hrubého čreva o 27%, pričom u žien to bolo až o 58%.

Arašid patrí medzi neveľké množstvo potravín, ktorým sa tepelnou úpravou zlepšia zdraviu prospešné účinky. V pražených arašidoch sa totiž nachádza až 4-krát viac antioxidantov ako v surovej forme.

Nutričná hodnotaObsah/100gBioprvky a vitamíny        Obsah/100g (DDD)
Kalórie567 kcalMangán1,934 mg (96,7%)
Bielkoviny26 gNiacín (Vitamín B3)12,066 mg (80,4%)
Tuky49 gMeď1,144 mg (76,3%)
Sacharidy16 gThiamín (Vitamín B1)0,64 mg (58,2%)
Vláknina8,5 gHorčík168 mg (52,5%)